poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Oszczędne gotowanie



Więcej plnów na koncie bankowym poprzez mniejsze rachunki za prąd może przysporzyć nam oszczędne gotowanie. Ja posiadam tak jak pewnie wielu z was płytę elektryczną. Okazuje się, że wystarczy wykonać kilka trików, aby gotowanie było oszczędniejsze. 

Aż o 30% może się zmniejszyć zużycie prądu jeśli podczas gotowania będziemy stosować pokrywki do garnków. Jeśli gotujemy potrawę z produktów mrożonych to warto je najpierw odmrozić. Należy pamiętać, aby garnek nie był mniejszy niż pole grzejące, a gotowanie należy rozpoczynać z maksymalną mocą grzania. W przypadku długo trwającego gotowania lepiej jest zastosować szybkowary. W ten sposób można ponoć aż o 60% zmniejszyć zużycie prądu. 

Na rynku jest dostępnych w zasadzie trzy rodzaje płyt elektrycznych, są to płyty żeliwne, płyty ceramiczne oraz płyty indukcyjne. Te ostatnie charakteryzuje się największą energooszczędnością. Ich grzanie jest oparte o zmienne pola elektromagnetyczne. Płyta jest ciepła tylko i wyłącznie w grzewczym polu, a reszta jest zimna. Gotowanie na tej płycie jest szybsze przez co niższe jest zużycie energii elektrycznej. 

Niemałe oszczędności można uzyskać gotując taką ilość wody jaką dokładnie potrzebujemy. Wodę najoszczędniej jest gotować w czajniku elektrycznym. Należy jednak pamiętać o regularnym odkamienianiu inaczej z oszczędzania energii nici.